MAAHANTUONTI

Saksan viinit

Saksan viinit

Viinimaailman jättiläinen hapokkaan hedelmäisillä valkoviineillä, maailmanluokan kuohuvilla ja monipuolisilla punaviineillä. 13 laatuviinialuetta ja yli 30 eri rypälelajiketta tarjoavat monipuolisen kattauksen erilaisia viinejä, joissa maaperä ja kasvupaikka maistuu. Yli 2000-vuotisessa viininviljelyn historiassa on tarinoita viinien takana kerrottavana!

Saksa – Aina viinimaailman kärkikolmikossa

Roomalaiset toivat viiniköynnökset mukanaan Saksaan valloittaessaan maailmaa yli 2000 vuotta sitten. Saksassa viiniköynnöksiä istutettiin jokien laaksoihin. Monella Saksan viinitilalla on pitkä historia, joka saattaa ulottua jopa 1000 vuotta taaksepäin. Keskiajalla luostarilaitoksella oli tärkeä rooli saksalaisen viinin historiassa, ja monet Saksan hienoimmista viiniviljelyksistä ovatkin luostarien perustamia.

Saksa on maailman pohjoisimpia viinimaita. Viinitarhat on yleensä istutettu kukkuloiden rinteille tuulelta suojaavien metsien alapuolelle ja lähelle auringonvaloa heijastavaa jokea, kuten Reiniä ja sen sivujokia. Pitkän kasvukauden ansiosta rypäleet saavat paljon aurinkoa, kypsyvät hitaasti ja säilyttävät näin hedelmäisen hapokkuutensa. Samalla niihin kehittyy luontaisia sokereita ja ne imevät mineraaleja maaperästä. Näin saksalaiset viinit saavat jäljittelemättömän raikkautensa sekä maku- ja tuoksuvivahteensa.

Saksalaiset valkoviinit ovat kansainvälisesti tunnettuja ja arvostettuja; erityisesti niissä puhuttelee niiden raikkaus ja hapokkuus. Saksan lippulaiva on Riesling, mutta Saksasta tulee paljon muutakin. Esimerkiksi Grauburgunder (Pinot Gris) on hyvin arvostettu ja kysyntä ylittää tarjonnan. Samoin muiden varjoon jäänyt hienostunut Silvaner on jo jonkin aikaa tehnyt tuloaan takaisin viinimaailman kartalle.

Noin kolmasosa Saksan viinitarhojen pinta-alasta on omistettu punaisille lajikkeille. Pinot Noir (Spätburgunder) on Saksan johtava punaviinirypäle, ja kuten valkoisistakin rypäleistä, myös siitä voidaan tehdä hyvin erilaisia viinejä pohjoisen Ahrin ja eteläisen Badenin välillä. Muita tärkeitä punaisia lajikkeita ovat Dornfelder, Portugieser ja Trollinger.

Weingut Rolf Simon, Nahe

Kyseessä on pieni perhetila, joka viljelee 6ha viinipalstoillaan ”Steinhardter Johannesberg”, ”Rüdesheimer Goldgrube” ja ”Rüdesheimer Wiesberg” 9 eri rypälettä (Riesling, Müller-Thurgau, Bacchus, Scheurebe, Ortega, Grauburgunder, Portugieser, Goldmuskateller ja Chardonnay). Mosel- ja Rein-jokien laaksojen välissä sijaitsevan Nahen moninaisessa maaperässä vaihtelevat erilaiset kalliomuodostelmat, mineraalikertymät ja puolijalokivet.

 • Riesling trocken 2020
 • Grauburgunder trocken 2020
 • Müller-Thurgau feinherb 2018
 • Riesling feinherb 2021
 • Riesling & Ortega feinherb 2020
 • Bacchus fruchtig 2021

Weingut Frieden-Berg, Mosel

Frieden-Bergin perhetila löytyy ”Ylä-Moselilta”, Nittelin viinikylästä n. 30km Trieristä lounaaseen. Tällä puolella Moselia maaperää hallitsee simpukkakalkkikivi ja tila viljeleekin 14ha viinitarhoissaan alueelle tyypillisiä ja perinteisiä rypäleitä kuten Elbling, Müller-Thurgau (Rivaner) ja Kerner. Valikoimaa täydentää hieman tutummat Burgundilais-rypäleet eli Grauburgunder, Weissburgunder ja Spätburgunder sekä Chardonnay ja Sauvignon Blanc. Tilan tuottamat viinit on jaettu kolmeen eri laatuluokkaan kasvualueen mukaan. Mitä tarkempi kasvualue, sitä korkeampi laatuluokka. Ylimpänä ovat Max-linjan viinit, jotka ovat yhden tarkkaan valitun palstan viinejä. Ortswein-merkityt viinit tulevat puolestaan Nittelin kylän parhailta palstoilta kun taas Gutsweine-merkityt viinit ovat sekoitus kaikkien palstojen rypäleitä ja viinintekijän käyntikortti tilan viinityylistä.

 • Weißburgunder Gutswein Trocken 2021er
 • Auxerrois Gutswein Trocken 2021er
 • Spätburgunder Blanc de Noir Gutswein Trocken 2021er
 • Grauburgunder Ortswein Nittel Trocken 2021er
 • Elbling Ortswein Nittel 2021er
 • Sauvignon Blanc Ortswein Nittel 2021er
 • Spätburgunder Ortswein Nittel trocken 2019er

Weingut Trenz, Rheingau

Kun Johannisbergin kylässä vuonna 1775 keksittiin Spätlese, oli Trenzin perhe ollut jo 105 vuotta henkeen ja vereen viininviljelijöitä (vuodesta 1670). Pitkistä perinteistä huolimatta tila on moderni ja kehittyvä. Viiniköynnösten huolellinen hoito ja voimakkaat leikkaukset tuottavat laadukkaita rypäleitä. Myöhäinen ja käsityönä tapahtuva, valikoiva korjuu sekä varovainen rypäleiden puristus optimoivat mehun laadun. Nykyaikainen kellaritekniikka ja hidas käyminen viileässä saavat aikaan raikkaita, hedelmäisiä ja täyteläisiä huippuviinejä. 25ha viinitarhoilla kasvaa 85% Rieslingiä, 12% Pinot Noiria ja 3% Weissburgunderia.

 • Steinhaus Riesling trocken 2021
 • Johannisberg Alte Reben Riesling 2021
 • Johannisberg Mittelhölle Riesling trocken RGG 2020
 • Rüdesheimer Magdalenenkreuz Riesling Spätlese feinherb 2021
 • Johannisberger Riesling Kabinett restsüss 2021
 • Riesling Sekt brut 2020