MAAHANTUONTI
Sveitsin viinit
Sveitsin viinit
Sveitsi on maana kuin Eurooppa pienoiskoossa, jossa vaikutteita ympäröivistä valtioista ja kulttuureista löytyy sekä 4 virallisessa kielessä, 26 kanttoonin hallinnossa että myös eri alueiden kulttuurissa ja keittiöissä.
Maantieteellisesti pienestä maasta löytyy paljon erilaisia viinialueita ja maaperiä; Rhônen ja Reinin jokilaaksot, järvien rinnealueet (Genevejärveltä Bodenseelle mkl. kolmen järven alue, Zürichin ja Luganon järvet) sekä vuoriston rinnealueet. Sveitsin vuosittainen viinintuotantomäärä on n. 90 miljoonaa litraa, josta vain 1% menee vientiin; kaiken muun sveitsiläiset juovat itse. Kyseessä on siis todella harvinaista herkkua!
Kuusi aluetta, kuusi identiteettiä
Kuusi aluetta, kuusi identiteettiä
Vaikka kullakin Sveitsin viinialueella ja jopa kylätasolla on oma maiseman, maaperän ja erityisilmaston määrittelemä identiteetti, jaetaan viinialueet perinteisesti kuuteen laajempaan alueeseen.
- Valais tai saksaksi Wallis on Alppien sydämessä Rhône-joen laaksossa
- Vaud on pääasiassa Genevejärven rannalla
- Deutschschweiz – saksankielinen Sveitsi sisältää monia pienempiä hajallaan olevia alueita
- Genevessä Jura ja Alpit kohtaavat
- Ticino on Alppien eteläpuolinen Italiaan päin kallellaan oleva alue
- Kolme järveä ovat enimmäkseen Juran rinteillä
Seuraavien tuottajien viinejä pääsette kauttamme nauttimaan:
Château d'Auvernier
Neuchâtel-järven rannalla sijaitseva viinitila markkinoi tällä hetkellä noin 60 hehtaarin viiniköynnösten tuotantoa. Caves du Château d'Auvernierillä on omia palstoja 16 hehtaaria, joiden lisäksi he viljelevät 24ha palstoja tilan ulkopuolella sekä ostavat 20ha sadon viljelijöiltä, joiden kanssa ovat toimineet jo useiden sukupolvien ajan. Château d’Auvernier on ollut saman perheen omistuksessa jo yli 400 vuotta, vuodesta 1603. Historian kulusta ja eri omistajista huolimatta linnan päätarkoitus on aina ollut viinin tuotanto.
VARONE VINS – Vuoriston pioneeri
Vuonna 1900 perustettu, perheomisteinen Maison Varone on aina ollut tärkeä osa Sveitsin ja Valais'n viininviljelyn kehitystä. Varone oli ensimmäinen viinitila, joka pullotti laatuviininsä avoimien astioiden sijaan. Tämä varmisti Varone-viinien kaupallisen kehityksen sekä gastronomisten että yksityis-asiakkaiden parissa Sveitsissä ja ulkomailla. 1920-luvulta lähtien perustaja Frédéric Varone ennakoi markkinatrendejä luomalla vahvoja tuotemerkkejä, kuten Fendant Soleil du Valais ja Dôle Valéria. Vuonna 1992 Varone yhdisti voimansa Bonvin1858 Les Domainesin kanssa luodakseen Les Celliers de Sion:in tavoitteenaan kehittää synergiaetuja ja samalla järkeistää toimintoja. Varone viljelee Valaisin Rhône-joen laaksossa tunnettujen rypäleiden (Pinot Noir, Syrah, Gamay, Sylvaner) lisäksi useita alkuperäislajikkeita, kuten Chasselas, Heida, Arvine, Cornalin ja Humagne rouge.
Mauler & Cie SA
Burgundin maahanmuuttajamunkkien 500-luvulla perustama St-Pierre-luostari Môtiersissä Val-de-Traversin sydämessä (Neuchâtel-järven ja Ranskan rajan välissä) oli yksi alueen tärkeimmistä uskonnollisista keskuksista lähes vuosituhannen ajan. Hengellisyys, mutta myös vieraanvaraisuus luonnehtivat tätä paikkaa, jonka merkityksen viinintuotantopaikkana aloittivat benediktiinimunkit.
Vuodesta 1829 Maulerin perhe on luonut taidetta perinteisen menetelmän kuohuviinituotannollaan, esi-isä Louis-Edouardilta perimällään tiedolla. Jo 1800-luvulla Mauler-talo, joka oli tunnettu viiniensä laadusta ja hienostuneisuudesta, vei cuveensä valtamerien yli Hongkongiin, San Franciscoon ja Buenos Airesiin. Sittemmin brändin maine on vahvistunut vuosi vuodelta ja talo on edelleen perheyritys tänäkin päivänä.