window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-TN91QLEPJL');

BLOG

Sveitsi lasissa ja lautasella!

Maukas matka kesti 7 päivää, torstaista keskiviikkoon asti 8.-14.6.2017. Ihastuttavia matkakohteitamme olivat Geneve, Gruyère, Basel, Luzern, Rigi, Lugano, Flims sekä Chur.

Tervetuloa lukemaan Finventuran matkaesittelyä, jonka tämän kertaisena aiheena toimii alkukesän kulinaristinen kiertomatka Sveitsiin! Sveitsiläiset juustot ja suklaa tunnetaan ympäri maailmaa, mutta maalla on tarjottavanaan herkkusuulle paljon muutakin – myös loistavia viinejä, oluita ja snapseja! Matkan aikana pääsimme tutustumaan Sveitsiin pintaa syvemmältä sen eri alueiden perinneruokien ja juomien kautta. Vierailimme 7 päivän aikana kaikilla neljällä kielialueella, maisemien vaihdellessa matkalla järvi- ja jokimaisemista vaikuttaviin Alppeihin sekä keskiaikaisiin kaupunkeihin ja pittoreskeihin pikkukyliin. Luvassa oli myös kevyttä patikointia raikkaassa vuoristoilmassa!

MATKAN SISÄLTÖ

Paketin hintaan sisältyi lähes kaikki:

➔ Edestakainen Finnairin reittilento Helsinki-Geneve/Zürich-Helsinki (liittymälennot Suomessa mahdollisia lisähinnasta!)
➔ Kuljetukset Sveitsissä laadukkaalla turistibussilla
➔ 6 yöpymistä yhden tai kahden hengen huoneessa 3* hotelleissa
➔ 7 lounasta, 6 illallista ja aamiainen päivittäin
➔ Kaikki ohjelmassa mainitut maistelut viinitiloilla, panimoissa, tislaamossa, suklaatehtaalla ja juustoloissa
➔ mainittu ohjelma sisäänpääsymaksuineen sekä suomenkielisen, Sveitsin tuntevan oppaan palvelut koko matkan ajan

 

Hinnat per henkilö:

● Majoitus 2 hh EUR 1950,-
● Majoitus 1 hh EUR 2050,-

Hintoihin ei kuitenkaan sisältynyt matkoja Helsinkiin, matkavakuutuksia tai muita ruokailuja ja ruokajuomia, kuin ohjelmassa mainitut.

Sitten päästäänkin lukemaan itse ällistyttävästä sekä kulttuuririkkaasta matkasta!

Mikäli matkustushermojasi alkaa lukiessa kutkuttamaan ja mielesi tekisi itsekin järjestää ihastuttava matka, ole rohkeasti yhteydessä meihin ja kysy lisää!

 

To, 8.6.2017

KANSAINVÄLINEN GENEVE, LAVAUX:n VIINIÄ JA JUUSTOKYLÄN FONDUE

Finnairin aamulento vei meidät Helsingistä Geneveen. Liittymälennot muilta Suomen kentiltä olivat mahdollisia aikataulujen mukaan erillismaksusta. Genevessä meitä odotti paikallinen suomalaisopas, joka johdatteli meidät Geneven nähtävyyksiin omalla bussillamme. Geneve on Sveitsin toiseksi suurin kaupunki upeissa maisemissa Geneve-järven rannalla Alppien juurella. Geneve on kansainvälinen diplomaattikaupunki monen kansainvälisen järjestön pitäessä siellä päämajaansa. Geneve tunnetaan myös kelloteollisuudesta sekä kalvinismin syntypaikkana. Piipahdimme vanhassa kaupungissa, missä nautimme lounaaksi tuoreet täytetyt patongit kävelykierroksen ohessa.

Iltapäivällä matka jatkui Geneve-järven rantoja seuraillen Lausanneen ja pittoreskiin Epesses:in viinikylään. Vierailimme Dubois’n viinitilalla, jossa viininmaistelun ja pikkusuolaisen parissa tilan suomalainen emäntä kertoi meille sveitsiläisistä viineistä ja Geneve-järven viinialueista. Tilalla oli myös mahdollisuus ostaa viinejä. Alkuillasta jatkoimme majoituskohteeseemme Gruyèresin kylään.

Ennen majoittumista vierailimme Gruyère-juustolassa, missä pääsimme tutustumaan maailmankuulun juuston historiaan ja teolliseen valmistusprosessiin maistiaisineen. Juustolan ohessa oli myös juusto- ja matkamuistomyymälä ja lasiseinän takaa pystyi ihailemaan kypsymässä olevia Le Gruyère AOP juustoja! Juustolalta matka jatkui bussilla muutaman minuutin hotellille ylhäällä Gruyèrin kylässä. Hotellihuoneet saatuamme siirryimme keskiaikaiseen kylään ja oli aidon juustofonduen aika; mihinkäs se sopisikaan paremmin kuin Gruyères:in juustokylään!

Illallisella perinteisessä Le Chalet-ravintolassa nautimme juustofonduen lisäksi alkuruokana ilmakuivattua lihaa ja jälkiruoaksi maankuuluja marenkeja tuplakerman kera – ja kaloreita ei lasketa! Illallisen jälkeen oli illanvietto vapaata. Majoituimme hotellissa yhden tai kahden hengen huoneissa aamiaisella.

Pe, 09.06.2017

ALPPIJUUSTOLA, SUKLAATA JA BASEL

Aamiaisen jälkeen oli hieman vapaata aikaa käydä kävelyllä Gruyères:in keskiaikaisessa pikkukaupungissa ennenkuin siirryimme bussilla Moléson-sur-Gruyères:in alppikylään. Tyypillisessä yli 300 vuotta vanhassa alppimökissä pääsimme näkemään perinteistä juustonvalmistusta suuressa kattilassa avotulen päällä. Maistiaiset kuuluivat tietysti asiaan kyytipoikanaan lasillinen alueen valko- tai punaviiniä. Ihan heti emme vuorelta suostuneet poistumaan vaan nautimme vielä 3 ruokalajin Alppi-lounaan juustolan ravintolassa nauttien maisemista.

Lounaan jälkeen iltapäivällä olikin sitten vuorossa jälkiruoka ja missäpä se onnistuisi paremmin kuin suklaatehtaassa! Siirryimme alppijuustolasta lyhyen bussimatkan Broc:in kylään, missä pääsimme tutustumaan Cailler:n suklaatehtaaseen.

 

Multimediakierroksen aikana hyppäsimme mukaan suklaan historiaan ja teolliseen valmistukseen. Kierroksen päätteeksi pääsimme maistelemaan tehtaan parhaita herkkuja eli konvehteja. Tehtaanmyymälässä oli myös mahdollisuus shoppailuun ja kahvitteluun. Suklaaherkkujen jälkeen edessämme oli parin tunnin bussimatka kohti pohjoista ja Baselia.

 

Baseliin saavuimme alkuillasta ja ensin kirjauduimme sisään keskustahotelliimme. Illan ohjelma jatkui opastetulla kävelykierroksella Baselin vanhassa kaupungissa. Basel on Sveitsin kolmanneksi suurin kaupunki ja se sijaitsee maan pohjoisosassa, kolmen maan kulmasssa Saksan ja Ranskan rajalla. Rhein-joki jakaa kaupungin kahtia ”isoon” ja ”pikku” Baseliin ja joen ylittävillä silloilla tuntee historian havinaa…parin tunnin iltakävelymme päättyi pikkubaselin puolelle panimoravintola Fischerstubeen, missä oli luvassa Ueli Bier-panimotoimintaan tutustuminen ja 3 ruokalajin olutaiheinen illallinen. Hotellille pääsi ravintolasta illallisen jälkeen vaikka kävellen; matkaa oli vajaa kilometri.

La, 10.6.2017

BASELIN MAASEUTUA, VIINIÄ, HEDELMÄTARHOJA, SNAPSEJA, LUZERN

Aamupalan jälkeen oli hieman aikaa Baselin keskustan kaupoissa shoppailuun tai hotellin vieressä olevan Petersplatz-puiston lauantaisen kirpputorin aarteisiin tutustumiseen. Kymmenen jälkeen jätimme Baselin kaupungin taaksemme ja bussin nokka suuntasi kohti Baselin maaseutua.
Kukkulainen Baselin maaseutu on täydellistä seutua eri hedelmien ja viinin kasvattamiseen. Ensimmäisenä päivän kohteenamme oli luomuviinitila, missä tutustuimme viinin viljelyyn ja tuotantoon AOC Baselland alueella. Viininmaistelun ohessa nautimme pientä suolaista purtavaa. Lounaalle suuntasimme naapurikylän maatilalle ”Baregg”, missä pääsimme lounaan jälkeen ihastelemaan hedelmätarhaa, jonka hedelmäpuut ja kukkakedot yrtteineen oli säilytetty ja uudelleen kasvatettu lähinnä harvinaisten lintulajien säilymiseksi alueella. Tilalla oli myös suosittu tilamyymälä, josta pystyi ostamaan leivonnaisia, käsitöitä, Galloway-naudanlihajalosteita, viinejä, liköörejä, hilloja ym. herkkuja.

Kolmantena maaseutukohteena ajoimme ylös kukkulalle Weidhof-tilalle, joka puolestaan on keskittynyt maitotalouden ohella hedelmätarhaukseen ja tislaamotoimintaan. Tilan ylpeys ovat 60 kirsikka-, 70 luumu-, 12 omena- ja 15 kvittenipuuta, joiden maukkaista hedelmistä tilan isäntä tislaa korkealaatuisia viinoja ja liköörejä. Hedelmäisten tuotteiden lisäksi tilalla tislataan omaa Single Malt-viskiä. Tislaamokierroksen ja ”terävien” maistiaisten jälkeen nautimme vielä kakkukahvit; emäntä on kuuluisa Schwarzwaldin kakustaan!

Alkuillasta oli aika jättää hyvästit Baselin maaseudun kukkuloille ja suunnata kohti etelän järviseutua. Reilun tunnin ajomatkan päästä saavuimme Sveitsin kauneimmaksikin kaupungiksi tituleerattuun Luzerniin. Majoituimme Luzernin keskustan Anker-hotellissa, mihin suomalainen kaupunkioppaamme tuli meitä vastaan. Tutustuimme kävellen kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin, kuten maailman vanhimpaan katettuun puusiltaan ”Kapellbrücke” ja kuulimme historiaa Sveitsin itsenäisyyden alkulähteillä. Parin tunnin kävelykierroksen jälkeen päätimme päivän vanhan kaupungin perinteiseen ravintolaan, missä pääsimme nauttimaan Keski-Sveitsin keittiön herkuista.

Su, 11.6.2017

JÄRVELLÄ, VUORELLA, TUNNELISSA JA PALMUJEN KATVEESSA

Sunnuntaiaamuna saimme nauttia rauhassa hotelliaamiaisen ennen kuin lastasimme laukut bussiin ja kävelimme Luzernin laivasatamaan. Vähän klo 10 jälkeen nousimme sisävesilaivaan, joka vei meidät Vierwaldstättersee-järven laineilla huikeissa maisemissa Vitznaun kylään Rigi-vuoren juurelle. Vitznaussa nousimme hammasratasjunaan, joka vei meidät Rigi-vuoren huipulle, 1797m korkeuteen. Korkeimmalta huipulta maisemia ihailtuamme lähdimme laskeutumaan kohti laaksoa upeasta panoraamasta nauttien ja noin puolen tunnin kävelyn jälkeen saavuimme paikalliseen alppijuustolaan/ravintolaan ”Chäserenholzhütte”.

Juustomestari esitteli meille juustolan, jonka jälkeen pääsimme nauttimaan lounaaksi perinteistä alppijuustolan ruokaa, ”Chässchnitte” eli lämmintä juustoleipää. Tuhdin juustoleivän kaveriksi tarjottiin salaattia. Lounaalla vahvistettuna patikkaretki jatkui kohti Klösterli-junapysäkkiä ja sinne n. tunnin patikoinnin jälkeen saavuttuamme oli takana 400 korkeusmetriä! Klösterlin pysäkiltä matkasimme vielä puolisen tuntia junalla alas Goldaun kylään, missä bussimme meitä jo odottikin.

Raittiissa ilmassa vietetyn päivän jälkeen ei harmittanut viettää reilua kahta tuntia bussissa Gotthardin moottoritiellä ja 17km pitkässä alppitunnelissa. Suuntana oli edelleen etelä ja Sveitsin italiankielinen osa Ticino. Maisemat olivat myös moottoritiellä vertaansa vailla sekä kiivetessä kohti tunnelin suuta Keski-Sveitsin puolella että laskeuduttaessa kohti järviseutua Ticinon puolella.

Ticinossa suuntasimme Luganon ohi Malcantonen viinilaaksoon Italian rajalle ja majoituspaikkamme löytyi pienestä Castelrotton kylästä. Majoituimme ihan oikealle Ticinon viinitilalle, Vallombrosaan, jonka jokainen huone oli erilainen ja taiteilijoiden suunnittelema. Huoneet saatuamme vietimme illan tilan ravintolassa aloittaen 3 viinin maistelulla ja jatkaen alueen herkkujen ja paikallisen pöytäviinin parissa. Ticino oli kuin pala Rivieraa sisämaassa; välimerellinen tunnelma oli selvästi aistittavissa.

Ma, 12.6.2017

TICINON VIINIT JA HERKUT, VIAMALA, SURSELVA PANIMO

Aamiaisen jälkeen jätimme Vallombrosan taaksemme ja laskeuduimme alas Caslanon kylään järven rantaan missä pääsimme tutustumaan Ticinon paikallisiin herkkuihin paremmin. Välimerelliseen tyyliin rennon päivän ohjelmassa oli suklaatehdas myymälöineen, aitoa käsityöläisjäätelöä ja lounaaksi pizzaa rantaravintolassa.
Iltapäivällä sanoimme hyvästit Ticinolle ja matkamme jatkui takaisin kohti pohjoista, tällä kertaa San Bernardinon moottoritien ja tunnelin läpi Graubündenin vuoristokanttooniin.

Matkalla pysähdyimme Viamalan rotkolla, missä pääsi laskeutumaan rappusia rotkon pohjalle turkoosin veden ääreen. Paikoittain yli 300m korkeiden kiviseinämien välissä kiemurteleva Hinterrhein houkuttelee tutustumaan rotkon historiaan ja rakennettuun arkkitehtuuriin. Jos 359 rappusta alas ja ylös on liikaa, pystyi ajan viettämään myös kahvikupposen ääressä Viamalan vierastalolla.

Viamalan rotkolta matka jatkui vielä puolisen tuntia määränpäähämme Flimsin vuoristokylään, missä vietimme matkan viimeiset 2 yötä. Majoituimme kylän keskustaan MiraVal hotelliin. Illan vietimme kävelymatkan päässä olevassa Surselva Bräu-panimoravintolassa. Panimokierroksen ja olutmaistelun päätteeksi nautimme illallisen panimoravintolassa. Menun pääruokana oli Cordon Bleu eli sveitsinleike ja jälkiruokana herkuttelimme pähkinätortulla kahvin kera.

Ti, 13.6.2017

PÄIVÄ KESÄISESSÄ VUORISTOSSA

Kiireettömän aamiaisen jälkeen suuntasimme askeleemme kohti rinnekeskuksen hissejä, mistä nousimme tuolihisseillä Foppa:n asemalle 1424m korkeuteen. Aloitimme leppoisan patikoinnin metsän läpi ja niityn reunaa Signina-vuorten panoraamasta nauttien. Suunnilleen tunnin päästä saavuimme lounaspaikkaamme Runcahöhen ravintolaan (1350m). Alkusalaatin jälkeen saimme eteemme vuoristokanttoonin perinneherkkua capunseja ja jälkiruoaksi vaniljajäätelöä ja mansikoita! Lounaan jälkeen jatkoimme patikointia takaisin kylälle ja hotellille suunnilleen toisen tunnin. Iltapäivän kaikki saivat viettää mielensä mukaan kylällä kahvitellen tai lepotuolissa hotellin puutarhassa löhöillen.

 

Jos teki mieli reippailla lisää, pystyi lähteä oppaan mukana Caumasee-järvelle (20 min. kävellen) ja vielä pidemmälle Il Spir-näköalapaikalle (+ 40 min.) Caumasee on kuuluisa turkoosista, kristallinkirkkaasta vedestään, jota pääsi ihailemaan maksullisen uimalaitoksen viereisestä kahvilastakin jos ei uimaan halunnut. Il Spir-näköalapaikka puolestaan ”leijuu” Reinin rotkon päällä ja tarjosi huikeat näköalat koko Vorderrheinin kanjoniin, jota Sveitsin ”Grand Canyoniksikin” kutsutaan.

 

Näköalapaikan lähistöllä oli ravintola Conn, joka järjesti hevoskärrykuljetuksia takaisin kylään, jos reilun tunnin paluukävelymatka tuntui liian rankalta. Hevoskärrykuljetus kannatti varata edellisenä päivänä, jos halusi varmistua paikasta.
Vapaan iltapäivän jälkeen kokoonnuimme hotellin ravintolaan yhteiselle illalliselle. Viimeisen illan ruokana oli sveitsiläisittäinkin juhlava ja yhteisöllinen lihafondue. Ohueksi leikattuja lihapaloja kypsennettiin lihaliemessä ja nautittiin erilaisten kastikkeiden ja ranskalaisten kanssa.

Ke, 14.6.2017

CHUR JA VIIMEISET VIINIT

Aamiaisen jälkeen lastasimme laukut bussiin ja suuntasimme Graubündenin pääkaupunkiin ja Sveitsin vanhimpaan kaupunkiin Churiin. Churissa tutustuimme kaupunkiin ja sen historiaan opastetulla maistelukierroksella ja lounaaksi nautimme ruokaisaa ohra-lihakeittoa. Vapaata aikaa jäi vielä lounaan jälkeen jonkin verran viimeisiin shoppailuhetkiin.
Churin jälkeen oli matkamme viimeisen muttei todellakaan vähäisimmän viinitilavierailun aika yhdellä Sveitsin merkittävimmistä viljelyalueista nimeltään ”Bündner Herrschaft”. Alueen maaperä ja ilmasto korkeiden vuorten suojassa ylängöllä on täydellinen varsinkin Pinot noir viineille. Vierailimme yhdellä Maienfeldin palkituista tiloista ja pääsimme tutustumaan myös tämän alueen viinintuotantoon. Maisteltavien viinien seuraksi tarjottiin alueen omaa salamityyppistä Salsiz-makkaraa ja alppijuustoa.
Iltapäivällä olikin sitten enää edessä vajaan kahden tunnin ajomatka Zürichin lentokentälle, mistä paluulento Helsinkiin lähti klo 19.10. Lento oli perillä Helsingissä klo 22.50.

Herättikö monipuolinen matkaesittely mielenkiintosi? Haluaisitko kuulla lisää toteuttamistamme matkoista? Tai haluaisitko kenties itse järjestää maittavan matkan? Mikäli vastauksesi on kyllä, käy lukaisemassa muitakin toteuttamiamme matkoja sekä ota yhteyttä ja kysy lisää! Autamme sinua mielellämme ikimuistoisen matkan järjestämisessä!

MATKABLOGI

Esimerkkejä toteuttamistamme matkoista:

Ski & Shop Sveitsi

Tervetuloa lukemaan Finventuran matkaesittelyä, jonka aiheena on ihastuttava Sveitsi!

Esimerkkejä toteuttamistamme matkoista:

Go to Top